Theresa May till Florens

Storbritannien skrattar åt att premiärminister Theresa May valt Florens för att hålla ett tal om brexit på fredag. Men talet är viktigt. Brexit är förmodligen årtiondets största enskilda politiska händelse. Och låt oss för ett ögonblick leka med en tanke. Finns det i den del av den brittiska samhällstoppen som inte syns i offentligheten en enklav som faktiskt önskat sig att landet skulle lämna ett tyskdominerat EU – en nutida variant av Germania där britterna efter två världskrig ändå skulle tvingas se sig slagna av ärkefienden?

Brexit har katalyserat centripetala EU-skeptiska krafter lite här och där i Europa. Följdverkningarna av det ännu inte genomförda brittiska utträdet är långt ifrån över. Inte minst i Italien finns denna omprövande process kring ett fortsatt EU-medlemskap. Kan det vara ett skäl förutom de officiella till att May väljer att tala i Italienska Florens? En signal till dolda makthavare i Italien att göra gemensam sak med Storbritannien.

Brexit

Tydligen ska May prata om den framtida relationen till EU och om hon går med på att betala när britterna lämnar unionen. Jag gissar att hennes budskap kan läsas och tolkas på många olika nivåer av många olika grupperingar. Det är mycket som pågår i Europa. Kitteln sjuder.

Det är inte mycket britter inte kan skämta om, men frågan är om premiärministerns medarbetare på 10 Downing Street hade räknat med skratt när de valde Florens för Theresa Mays stora tal.

Det sägs att de letade i veckor innan de till sist valde den forna handelsstaden. Hem till Machiavelli. Mannen som i sitt mest kända verk ”Fursten” råder ledare hur man bygger en stark stat.  Hem till bankirfamiljen Medici och ett stort finansiellt centrum under medeltiden.

”Vi har fått höra att May valde Florens eftersom det ligger i Europas historiska hjärta och att det existerade utan EU”, sade en italiensk tjänsteman till den brittiska delen av nyhetssajten Politico.

På Twitter kallar Alexander Clarkson, lärare i Europastudier på King’s College, valet av Florens för ”bisarrt” och påpekar att när staden sökte autonomi från det tysk-romerska riket – ”ett europeiskt integrationsprojekt” – så ledde det till ”våldsamheter, autokrati, teokrati och utländsk ockupation”. Och så har det hållit på.

Min gissning är således att platsen för Mays tal är mycket noggrannt vald.

Jan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s