Mystiska attacker på amerikanska diplomater

Detta är en artikel ur DN och länken dit hittar du här.

I maj utvisades två kubanska diplomater från Washington efter ”händelser” i Havanna, uppger USA.

Något ska ha hänt på ambassaden som lett till hörselproblem. Enligt CNN rör det sig om en attack, med någon form av ljud.

Händelserna har inte specificerats av amerikanska UD annat än att de orsakade fysiska symptom hos amerikaner som tjänstgjorde på USA:s ambassad. Det beskrivs som en ”akustisk attack”, men vad det innebär är oklart. Enligt en källa har attacken orsakat nedsatt hörsel hos flera personer, som under de senaste sex månaderna återvänt hem.

Enligt UD har tjänstemännen återvänt till USA av medicinska skäl, men det ska inte röra sig om något livshotande.

Problemen på ambassaden upptäcktes först i slutet av 2016.

– Vi har inga definitiva svar på vad som varit källan eller orsaken till de här händelserna. Det har orsakat en rad fysiska symptom hos de här amerikanska medborgarna som jobbar för USA:s regering. Vi ser väldigt allvarligt på händelserna och en undersökning pågår, säger talespersonen Heather Nauert.

Enligt CNN utreder den federala polisen FBI ärendet, som en anonym tjänsteman beskriver det som ”väldigt konstigt”. Amerikanska utrikesdepartementet ska ha dryftat frågan med den kubanska regeringen under flera månaders tid.

– Det kan vara ganska allvarligt. Vi har arbetat med kubanerna för att försöka att se vad som händer. De påstår att de inte vet, men det har varit väldigt oroande och problematiskt, säger en annan källa till CNN.

Den kubanska regeringen svarar att den aldrig skulle tillåta åtgärder mot diplomater och deras familjer på ön, och att saken nu skyndsamt utreds.

”Kuba har aldrig, och kommer aldrig, tillåta att kubanskt territorium används för några former av åtgärder mot ackrediterade diplomater eller deras familjer”, heter det i ett uttalande från utrikesdepartementet.

Kuba vill samarbeta med USA för att utreda vad som har hänt. Landet fick först information om det hela i februari, enligt uttalandet.

USA:s ambassad i Havanna öppnades 2015, efter töväder mellan länderna under USA:s förre president Barack Obama. Kubas president Raúl Castro har sagt att Donald Trumps Kubapolitik är ett steg tillbaka i relationen mellan länderna.

Fotnot: Jag hade inte en aning om att DN var en konspirationssajt! De brukar alltid vara arga på alla som inte håller sig till det officiella narrativet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s