TTIP

Det var ett tag sedan jag skrev på bloggen men den är inte bortglömd. Snarare har det handlat om prioriteringar. Arbetet på uppföljaren till min thriller ”Och eld föll från himlen” som kom ut för ett år sedan har pågått och tagit tid. Uppföljaren är tänkt att komma ut inför sommaren nästa år, -18. Här kan du sen en trailer till böckerna.

Dessutom förbereder jag mig på en planerad operation som ska göras under senare delen av oktober eller början på november.

Förkortningen ovan, TTIP, har oroat mig i åratal. Det handlar om det frihandelsavtal som förhandlats mellan EU och USA under ett antal år. Jag är inte helt uppdaterad och hinner heller inte göra de efterforskningar som skulle behövas för att helt säkert kunna beskriva var processen befinner sig nu. Med största säkerhet är det ändå så att förhandlingsprocessen brutit samman. Ett faktum som jag gläds åt även om jag är helt övertygad om att detta bara är ett tillfälligt uppskov.

TTIP 3

Kommissionen har gett sken av att man tar människors oro på allvar men samtidigt har nya dokument läckt ut som visar att storföretagens makt över nya lagar enligt det nya avtalet, kommer bli enorm.

Miljöorganisationer, fackföreningar och konsumentrörelser har tagit ställning mot TTIP på grund av hoten mot demokrati, folkhälsa, och miljö. Men kommissionen har fortsatt att insistera på att gå storföretagen till mötes.

Först gav de oss investeringsskyddsmekanismen (ISDS) som ger storföretag rätt att stämma stater i specialdomstolar om nya lagar hotar deras vinster. Nu ger de oss ett ”råd för regleringssamverkan”; något som storföretagens lobbygrupper på bägge sidor Atlanten drömt om länge.

Enligt förslaget ska företag få förhandsinformation om nya lagförslag som kan ses som handelshinder. Med andra ord, innan lagförslag ens presenterats ska storföretagen få säga sitt. Det behövs inte mycket fantasi för att gissa vilka förslag de kommer vilja stoppa.

I kombination med ISDS, innebär detta att man skapar ett dubbellås mot progressiv lagstiftning. Först ska företagen ha möjlighet att påverka nya lagförslag och om de misslyckas kan de via ISDS stämma stater för utebliven vinst.

TTIP 2

Förhandlingarna om frihandelsavtalet präglas av ett fokus på företagens kortsiktiga intressen i stället för planetens och medborgarnas. Jag är för handel, men kommer aldrig acceptera de långtgående inskränkningar i demokratin som TTIP är tänkt att bygga på. Det planeten och framförallt människor behöver är ett avtal där klimat, miljö, arbetsrätt och folkhälsa inte underordnas ekonomiska vinningar för företag.

Ett frihandelsavtal av typen TTIP skulle innebära det definitiva slutet för demokratin som vi känner den idag. Den skulle reducera politikerna i våra parlament till staffagefigurer och öppet och definitivt flytta över makten till styrelserummen. All erfarenhet säger mig att detta vore en mycket farlig och oönskad utveckling.

Mvh

Jan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s