Hypotes

Sverige är för litet och EU för stort.

Ur många aspekter är Sverige ett för litet land vad gäller folkmängden. Det är bara att erkänna, landet är en ankdamm. En något större kostym skulle behövas för att hantera dagens samhällsutmaningar. Men den stora EU-kostymen då? Den är möjligen för stor och Sveriges röst för svag. I grunden är jag emot centralisering även om jag alltid varit internationalist och tidigare varit väldigt EU-positiv. Min entusiasm för att skapa stora överstatliga maktcentra har avtagit med åren. En lösning skulle vara att försöka återuppliva det nordiska samarbetet.

Vilka problem följer med att landet är så pass litet? Bland det första jag tänker på är att det gynnar svågerpolitik och korruption, traditionellt har landet varit tämligen förskonat, men nu ser det ut som om problemet ökar. Ett annat problem är att Sverige har en tradition eller snarare självbild som ett slags humanitär stormakt, något vi aldrig varit. I dagens oroliga värld tror jag vi behöver vara något mer pragmatiska och där tror jag våra nordiska grannar har ett och annat att bibringa oss.

IMG_0192 (2)

Sverige är idag ett multikulturellt land med bland annat en avsevärd muslimsk befolkning och inom EU har vi fri rörlighet bland människor och arbetskraft. Min bedömning är att landet är alltför naivt och ideologiskt låst för att hantera denna situation. Ett tecken på det är att det krävs en svensk med utländskt påbrå för att uttala det. Och ändå blir vederbörande nedsvärtad av det som brukar kallas etniska svenskar.

Ett annat tecken eller symtom är att ett parti med nazistiska rötter som det brukar påpekas, nu med råge är landets näst största parti. Hur har detta kunnat ske?

Det är inte Sverige som har kommit ut i världen utan den har kommit till oss och ingen verkar veta hur det ska hanteras.

Mängder av samhälleliga dumheter avslöjas kontinuerligt, nyligen beskrevs hur lätt det är att skapa förfalskade identiteter med hjälp av svenska myndigheter.

Som läkare föreslår man behandlingar – mitt råd till Sverige är, försök tillskapa en nordisk union. Hur nu det ska gå till, intresset är säkert lika svalt som vattnet i Östersjön. Just nu är vi ute på hal is.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s