Nya horisonter

Kanske har du också oavsett utbildning eller yrke, om du är fattig eller rik, om du är en intellektuell person börjat få nog av dagens ”zeitgeist” och upplever att innehållet i det liv vi indoktrineras till att leva är fattigt. Nyhetsförmedlingen känns hopplöst fragmenterad och fördjupningarna känns grunda. Mycket i det officiella narrativet präglas av svårartad ängslighet och svartvitt tänkande. Debattklimatet är undermåligt och respektlöst.

Min magkänsla säger mig och jag förstår intellektuellt att vi just nu genomlever en ödesmättad historisk period. Att den är avgörande för den fortsatta samhällsutvecklingen och våra barns och efterföljande generationers livsvillkor.

Det stora visionära, eftertänksamma, problematiserande, kritiska politiska samtalet saknas. Viktiga filosofiska diskussioner lyser med sin frånvaro. I en tid där den tekniska utvecklingen går svindlande fort är det alldeles för få som sysselsätter sig med att kritiskt granska vad det är för samhälle vi håller på att skapa.

Utvecklingsoptimism är viktigt men den naiva positivism som uttalas på sina håll rörande all ny teknik och vetenskap på väg att förverkligas, eller kanske i den allt mindre transparenta värld vi lever i redan är förverkligad, framstår som så naiv att man kan undra om det finns en bakomliggande agenda.

IMG_0685

Vi lever i en tid då den västerländska civilisation på många sätt tycks ha passerat zenit. Där bristen på ett kompetent och etiskt ledarskap lyser med sin frånvaro. Där dygderna varken lärs ut, uppmuntras eller belönas och människor har glömt att kultiverandet av dessa skulle gör dem till bättre familjemedlemmar, vänner, arbetskamrater och samhällsmedborgare. Som ideal skulle de sannolikt öka den enskildes egen livskvalitet och möjlighet att nå sin fulla potential.

Jag som läkare kan tänka på detta som sjukdomstecken eller symtom från samhällskroppen. Den är anfäktad och det är inte bara tecken som sammanhänger med att vi lever i en revolutionerande tid och genomgår ett paradigmskifte.

Korruptionen är ett sådant sjukdomstecken. Girigheten och den oförblommerade narcissismen andra.

Jag anser att ansvaret för det moraliska förfall som pågår på alla samhällsnivåer i första hand ligger hos eliten inom näringsliv och politik. På min önskelista står kulturyttringar som inte bara beskriver detta utan åtminstone vågar närma sig frågan hur problemet kan angripas. Missförstå mig rätt, det är inte moraliskt uppbyggliga sagor med pedagogiska pekpinnar jag är ute efter, men det kanske finns förbisedda frågor som bör ställas?

Jag är inte ensam om min åsikt, den är nog tämligen spridd. Inget unikt. Redan Eliot och Spengler anade vart åt det barkade. Fick de rätt? Nej, det dröjde, men nu kanske det är dags.

Min önskan är att jag kan ge någon en impuls som bidrar till ett fördjupat intresse för vår kultur i alla dess yttringar. Vad är det som kännetecknar dess höjdpunkter och som bidragit till att Västerlandet globalt varit starkt tongivande och otvetydigt fört mänskligheten framåt? När den idag av sunda, begripliga, till och med önskvärda skäl utmanas av andra kulturer vore det då inte synd om vi samtidigt också förlorade vår själ?

Det som varit försvinner och upplöses i allt snabbare takt. Men vad är det som är på väg att komma i dess ställe?
Hälsningar
Jan

Annonser

4 kommentarer

 1. Anar jag att du i din text söker en framtidsvision? Aldrig förr har framtiden både varit så nära och oviss. Nu när allt tycks förändras och ta överaskande vändningar så får vi svårt att känna lugn.

  Innan vi vet ordet av är singulariteten här och du (var du läkare?) får Dr Watson som assistent, IBM:s artificiella intelligens.

  Gillad av 1 person

  1. Hej thomask69! Du är säkert inne på rätt spår. För helt utan en vision har vi sämre möjlighet att utvärdera hur en innovations potential förhåller sig till det vi skulle vilja uppnå. Både dess möjligheter och risker. Teknik och vetenskap är kraftfulla verktyg som kan användas på gott och ont. Den parlamentariska demokratin får alltmer stå tillbaka för storföretagens intressen. En annan uppenbar aspekt jag omedelbart vill nämna är hotet mot den personliga integriteten. Människor verkar förhålla sig väldigt olika i frågan. Många är obekymrade men min tes är att ju mer reflekterad och insatt du är desto mer problematisk framstår situationen. Och återigen, det som händer nu är revolutionerande och öppnar många nya möjligheter för mänskligheten att skapa ett samhälle där vi kan leva ett gott liv. Ja, under förutsättning att vi inte rubbar planetens balans och förstör ekosystemen. Klimatfrågan, jag lämnar den just nu därhän.

   Vad gäller dr Watson är han redan här i många skepnader och det är i allt väsentligt bra, även om du aldrig kan ersätta den mänskliga kontakten. Å andra sidan är så många läkare utarbetade, utbrända att de knappt ens fungerar lika inkännande som IBM:s AI.

   Gillad av 1 person

 2. Om du kan medicinska termer så förstår du kanske känslan av att drabbas av Karotis Dissektion. Det var efter det jag började fundera över vad man lämnar efter sig den dagen man inte är kvar. Döden kryper ju närmare för alla, men är inget man vill tänka på.

  Jag tänkte lite för mycket. Som terapi började jag skriva. Det resulterade till slut i en bok.

  Under våren har jag med en vän översatt den till engelska. Den blev bättre en den svenska.

  Om du vill läsa så hittar du e-boken genom en Google sökning.

  Gilla

  1. Det vet jag mycket väl, särskilt efter några år då jag arbetade med det som till största delen är hjärt- och kärlkirurgi på KS Thoraxkirurgiska klinik. Alla människor tampas med de existentiella frågorna. Den dagen livet inte längre är en självklarhet ser man det i ett nytt ljus vilket i allmänhet leder till nya prioriteringar. Underligt att vi människor ska behöva hamna i en så svår situation innan vi kommer till insikt. Förklaringen finns i våra psyken och vårt komplicerade förhållande till tid, gissar jag. Hur som helst hoppas jag att du mår bra och får den bästa tänkbara fortsatta vården.

   Att skriva är bra terapi, ofta bearbetar vi det som finns i vårt omedvetna. Jag har varit inne på din blogg och är nu en följare. Har även läst några brottstycken och förstår ungefär vilka tankar som upptar dig. Självklart ska jag ladda ned e-boken.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s